Gripi

Gripi është një infeksion akut i sistemit të frymëmarrjes i shkaktuar nga viruse të ndryshme që hyjnë në trupin tonë përmes thithjes së pikave të emetuara nga të folurit, kolla ose teshtitja e pacientëve.

Ekzistojnë 3 lloje kryesore të viruseve që shkaktojnë gripin, përkatësisht A, B dhe C. Lloji A shkakton infeksionet më serioze dhe C më të butët. Shpërthimet e gripit ndodhin midis shkurtit dhe marsit, kur rastet sporadike ndodhin çdo vit.

Çdo 2-3 vjet, zakonisht kemi një shpërthim të gripit, ndërsa çdo 10-15 vjet kemi pandemi, ku shumica e popullsisë së një vendi preket nga sëmundja.

Ne kishim pandemi të mëdha gripi në 1918, 1957, 1968 dhe 1977. Nga këto, më seriozja ishte ajo e vitit 1918, kur vajtuam 21 milion vdekje.

Koha e inkubacionit të gripit është 1-3 ditë dhe pacienti transmeton sëmundjen 1 ditë para dhe 3-7 ditë pas shfaqjes së simptomave.

Simptomat kryesore të gripit janë:

• dhimbje koke

• dhimbje kyçesh dhe shpine

• humbje ekuilibri dhe marramendje

• dobësi dhe këputje trupore

• Temperaturë e lartë, e cila zakonisht shfaqet papritmas dhe shoqërohet me të dridhura dhe zgjat 3-4 ditë

• djersitje intensive

Në grip, rrallë kemi hundë të lëngshme ose të zënë, dhe mund të ketë kollitje, teshtitje, anoreksi, të përziera dhe të vjella.

Simptomat e rënda të gripit zgjasin 4-6 ditë, ndërsa kemi një rikuperim të plotë të shëndetit 7-10 ditë pas shfaqjes së simptomave. Disa raste të rënda mund të zgjasin për disa javë, ndërsa në shumë njerëz gripi lë një kollë dhe një ndjenjë dobësie që zgjat për disa javë.

Rëndësia e gripit si sëmundje është kryesisht për shkak të shpejtësisë së saj të përhapjes dhe ashpërsisë së ndërlikimeve që për fat të mirë ndodhin rrallë. Komplikimet që janë shkaqet kryesore të vdekshmërisë nga gripi kryesisht kanë të bëjnë me sistemin e frymëmarrjes dhe manifestohen me pneumoni ose bronkit, etj.

Gripi nuk duhet të ngatërrohet me ftohjen e zakonshme të shkaktuar nga viruse të ndryshme, është shumë më e zakonshme dhe zakonisht shfaqet me simptoma më të lehta.

Trajtimi si i ftohjes së zakonshme ashtu edhe i gripit bëhet aksidentalisht, pra përpiqemi me mjete të ndryshme praktike apo medicinale ta lehtësojmë pacientin nga simptomat e tij.

Në shumicën e rasteve, pushimi në një mjedis të ngrohtë dhe kupat e ngrohta janë të mjaftueshëm për të lejuar që sëmundja të bëjë ciklin e saj dhe të largohet. Rrallë do t'ju duhet një antipiretik, qetësues i dhimbjeve, kollë ose dekongjestionant i hundës.

Antibiotikët nuk kanë efekt në viruse dhe për këtë arsye nuk kanë vend në grip. Është një gabim i madh për shumë njerëz që të përdorin antibiotikë vetë ose nën presion nga mjeku i tyre.

Aktualisht ekziston një vaksinë për të parandaluar gripin, por është efektive në 75% të rasteve.

menu