Ftohja e zakonshme

Ftohja e zakonshme është forma më e shpeshtë e infeksionit të sistemit të frymëmarrjes dhe është ajo që së bashku me gripin krijojnë epidemitë e të ftohurit dimëror.

Sigurisht, të gjithë këto ftohje njerëzit i quajnë grip, pa qenë kjo larg realitetit, pasi që të dy sëmundjet krijojnë të njëjtat simptoma, por për sa i përket etiologjisë ato janë krejtësisht të ndryshme, pasi viruset e tjera shkaktojnë ftohjen e zakonshme dhe të tjerët gripin.

Ftohja e zakonshme është shumë më e zakonshme tek njerëzit sesa gripi dhe zakonisht është e një itinerari të lehtë. Më shumë se 200 lloje të viruseve janë përgjegjës për shkaktimin e ftohjes së zakonshme, gjë që shpjegon pse një person mund të kalojë 2 ose më shumë ftohje në të njëjtën kohë.

Kjo sepse personi fiton imunitet të përkohshëm vetëm ndaj virusit që shkaktoi ftohjen, ndërsa mbetet i ndjeshëm ndaj viruseve të tjerë. Teorikisht, një person mund të kalojë shumë ftohje brenda një viti.

Si transmetohet?

Ftohja e zakonshme ndodh në formën e mikro-epidemive sepse transmetohet shumë lehtë. Transmetohet kryesisht me thithjen e spërkave të lëshuara nga njerëz të "ftohur" me të folur, kollitje ose teshtitje.

Ftohja e zakonshme gjithashtu mund të transmetohet duke transportuar materiale të ndotura me duart tona.

Sa më i afërt të jetë kontakti i njerëzve të shëndetshëm me njerëz "të ftohur", aq më lehtë bëhet transmetimi. Kjo është arsyeja pse një fëmijë me një ftohje të zakonshme mund t'ia "ngjisë" pothuajse të gjithë fëmijëve të një klase ose një ushtari të gjithë kompanisë.

Një person që vuan nga një ftohje e zakonshme transmeton sëmundjen 24 orë para dhe 5 ditë pas shfaqjes së simptomave.

Koha ndërmjet hyrjes së virusit në trup dhe shfaqjes së simptomave varion nga 1-4 ditë.

Simptomat

Simptomat e ftohjes së zakonshme nuk janë të forta, por ato janë torturuese për ditët që zgjat ftohja dhe shpesh e detyrojnë pacientin të mungojë në shkollë ose në punë. Ftohja e zakonshme është shkaku më i zakonshëm i mungesave të fëmijëve nga shkolla dhe të rriturve nga puna.

Simptomat e ftohjes së zakonshme janë: rrjedhja e hundës dhe bllokimi i hundës, rrufja e syve, teshtitja, kolla e thatë, dhimbja e fytit, ngjirja e zërit, temperatura dhe ndjenja e përgjithshme e gjendjes së keqe, anoreksisë dhe dobësisë. Shpesh ka dhimbje në të gjithë trupin dhe veçanërisht në nyje, ndërsa fëmijët mund të ankohen për dhimbje veshi.

menu