Eksperti amerikan: Pandemia do të përfundojë me përfundimin e valës Omicron, por sëmundja Covid do të mbetet

Me përfundimin e valës së mutacionit Omicron, pandemia do të përfundojë, por sëmundja Covid do të mbetet, vlerëson Dr. Christopher Murray, kreu i Institutit për Matjen dhe Vlerësimin e Shëndetit në Universitetin e Uashingtonit. I pyetur se kur mendon se do të përfundojë pandemia, Dr. Murray u përgjigj: “Pandemia do të përfundojë sapo të përfundojë vala Omicron. Pra, me shumë mundësi deri në mars, shifrat do të kenë rënë në shumicën e vendeve, sepse Omicron do të ecë kaq shpejt. Pandemia do të marrë fund, megjithëse Covid sigurisht që nuk do të ketë mbaruar. Dhe ne vetëm duhet të ndërrojmë marshin dhe të themi, 'Shiko, ky është si gripi. Do të ketë vazhdimësi. “Njerëzit duhet të vaksinohen, të marrin dozën përforcuese”.

I pyetur për përqindjen e popullsisë që pret të infektohet nga ky lloj, ai tha: “Ne presim që Omicron të infektohet, ndoshta gjysma e popullsisë ose më shumë, pavarësisht shkallëve të vaksinimit dhe infeksioneve të mëparshme me shtame të tjera të virusit. Ai gjithashtu vuri në dukje se ky mutacion është ndoshta 90-95% më pak i rëndë se ai i mëparshmi. “Kështu vijnë një numër kaq i madh pacientësh, por shumë më pak seriozisht”, shtoi ai. Ai gjithashtu raportoi se 80-90% e njerëzve që infektohen nuk kanë fare simptoma. "Pra, kjo me të vërtetë bën një ndryshim të madh për sa i përket ndikimit në popullatë," shtoi ai.

menu