COVID-19

Epidemia Coronavirus 2019 (COVID-19) është një pandemi në vazhdim e shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV-2 dhe u identifikua për herë të parë në Wuhan, kryeqyteti i Provincës Hubei të Kinës, në Dhjetor 2019. Deri më sot Më shumë se 113 milion raste janë kryer konfirmuar në 215 vende dhe rajone, më shumë se 2.51 milion vdekje nga sëmundja janë raportuar dhe më shumë se 89 milion njerëz janë shëruar.

Virusi transmetohet midis njerëzve përmes pikave të prodhuara kur njerëzit teshtin ose kolliten. Koha midis ekspozimit dhe shfaqjes së simptomave është zakonisht 2 deri në 14 ditë. Shumica e njerëzve të infektuar kanë simptoma fillestare klinike, shpesh të përshkruara si simptoma të ngjashme me gripin si ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje dhe mialgji. Zhvillimi i mëtejshëm mund të çojë në pneumoni të rëndë, sindromë akute të distresit respirator, sepsë, shok septik dhe vdekje. Simptomat e sipërme të frymëmarrjes, të tilla si teshtitja, rrjedhja e hundës dhe dhimbja e fytit, janë më pak të zakonshme.

Disa nga të infektuarit mund të jenë asimptomatike, me rezultatet e provave që konfirmojnë infeksionin, por nuk tregojnë simptoma klinike, kështu që studiuesit kanë këshilluar që njerëzit në kontakt të ngushtë me pacientë të konfirmuar të infektuar duhet të monitorohen dhe ekzaminohen nga afër për të përjashtuar ndotjen.

Rekomandohet larja e duarve, mbajtja e një distance më shumë se 2 metra nga personat që kolliten dhe shmangia e kontaktit me fytyrën. Kushdo që dyshohet për transmetimin e virusit këshillohet të monitorojë shëndetin e tij për dy javë, të veshë një maskë kirurgjikale dhe të kërkojë këshilla mjekësore duke thirrur një mjek para se të vizitojë një klinikë.

menu