Me përfundimin e valës së mutacionit Omicron, pandemia do të përfundojë, por sëmundja Covid do të mbetet, vlerëson Dr. Christopher Murray, kreu i Institutit për Matjen dhe Vlerësimin e Shëndetit në Universitetin e Uashingtonit. I pyetur se kur mendon se do të përfundojë pandemia, Dr. Murray u përgjigj: “Pandemia do të përfundojë sapo të përfundojë vala Omicron. Pra, me shumë mundësi deri në mars, shifrat do të kenë rënë në shumicën e vendeve, sepse Omicron do të ecë kaq shpejt. Pandemia do të marrë fund, megjithëse Covid sigurisht që nuk do të ketë mbaruar. Dhe ne vetëm duhet të ndërrojmë marshin dhe të themi, 'Shiko, ky është si gripi. Do të ketë vazhdimësi. “Njerëzit duhet të vaksinohen, të marrin dozën përforcuese”.

I pyetur për përqindjen e popullsisë që pret të infektohet nga ky lloj, ai tha: “Ne presim që Omicron të infektohet, ndoshta gjysma e popullsisë ose më shumë, pavarësisht shkallëve të vaksinimit dhe infeksioneve të mëparshme me shtame të tjera të virusit. Ai gjithashtu vuri në dukje se ky mutacion është ndoshta 90-95% më pak i rëndë se ai i mëparshmi. “Kështu vijnë një numër kaq i madh pacientësh, por shumë më pak seriozisht”, shtoi ai. Ai gjithashtu raportoi se 80-90% e njerëzve që infektohen nuk kanë fare simptoma. "Pra, kjo me të vërtetë bën një ndryshim të madh për sa i përket ndikimit në popullatë," shtoi ai.

Epidemia Coronavirus 2019 (COVID-19) është një pandemi në vazhdim e shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV-2 dhe u identifikua për herë të parë në Wuhan, kryeqyteti i Provincës Hubei të Kinës, në Dhjetor 2019. Deri më sot Më shumë se 113 milion raste janë kryer konfirmuar në 215 vende dhe rajone, më shumë se 2.51 milion vdekje nga sëmundja janë raportuar dhe më shumë se 89 milion njerëz janë shëruar.

Virusi transmetohet midis njerëzve përmes pikave të prodhuara kur njerëzit teshtin ose kolliten. Koha midis ekspozimit dhe shfaqjes së simptomave është zakonisht 2 deri në 14 ditë. Shumica e njerëzve të infektuar kanë simptoma fillestare klinike, shpesh të përshkruara si simptoma të ngjashme me gripin si ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje dhe mialgji. Zhvillimi i mëtejshëm mund të çojë në pneumoni të rëndë, sindromë akute të distresit respirator, sepsë, shok septik dhe vdekje. Simptomat e sipërme të frymëmarrjes, të tilla si teshtitja, rrjedhja e hundës dhe dhimbja e fytit, janë më pak të zakonshme.

Disa nga të infektuarit mund të jenë asimptomatike, me rezultatet e provave që konfirmojnë infeksionin, por nuk tregojnë simptoma klinike, kështu që studiuesit kanë këshilluar që njerëzit në kontakt të ngushtë me pacientë të konfirmuar të infektuar duhet të monitorohen dhe ekzaminohen nga afër për të përjashtuar ndotjen.

Rekomandohet larja e duarve, mbajtja e një distance më shumë se 2 metra nga personat që kolliten dhe shmangia e kontaktit me fytyrën. Kushdo që dyshohet për transmetimin e virusit këshillohet të monitorojë shëndetin e tij për dy javë, të veshë një maskë kirurgjikale dhe të kërkojë këshilla mjekësore duke thirrur një mjek para se të vizitojë një klinikë.

Kontakt 

Adresa: 1i Párodos Avérof
Tel. 26550-25061
Email: info@exetasis.gr

menu