Antibiotikë - Përdorimi i duhur shpëtim, abuzimi katastrofik.

Dimri po vjen dhe bashkë me të vijnë ftohjet e dimrit. Siç dihet, nuk ka pothuajse asnjë person që nuk paraqet një ose më shumë episode "të ftohjes" gjatë muajve të dimrit. Pjesa dërrmuese e këtyre ftohjeve janë për shkak të viruseve dhe janë nga natyra e tyre beninje, jetëshkurtër dhe vetëshëruese.

Sidoqoftë, pavarësisht nga fakti që zakonisht mjaftojnë disa antipiretikë ose antitusivë, për trajtimin e tyre bëhet një abuzim i pamatur dhe i rrezikshëm i antibiotikëve, duke rezultuar në pasoja të rëndësishme ekologjike dhe ekonomike.

Një problem i rëndësishëm që lidhet me përdorimin e vazhdueshëm të antibiotikëve është se ata humbin efektivitetin e tyre relativisht shpejt dhe mikrobet zhvillojnë lehtësisht mekanizma me të cilët bëhen rezistentë. Mikrobet rezistente janë rreziku më i madh sot, veçanërisht në spital, sepse infeksionet që ato shkaktojnë janë serioze, ndërsa në të njëjtën kohë ne duhet të përdorim vazhdimisht antibiotikë të rinj për t'i trajtuar ato.

Arsyet për zhvillimin e rezistencës nga mikrobet në antibiotikë të ndryshëm janë të shumta, por më e rëndësishmja duket se është e keqe dhe irracionale, veçanërisht atje ku nuk duhet të jetë.

Antibiotikët janë aktivë vetëm kundër mikrobeve dhe nuk kanë efekt kundër viruseve. Për fat të mirë, infeksionet e dimrit shkaktohen pothuajse ekskluzivisht nga viruse të cilat, siç kemi thënë, nuk preken nga antibiotikët. Sidoqoftë, vërehet fenomeni paradoksal, konsumi i antibiotikëve gjatë muajve të dimrit shumëfishohet sepse shumë pacientë shkojnë vetë në farmaci, duke kërkuar një antibiotik për të trajtuar kollën ose teshtitjen e tyre.

Abuzimi me antibiotikët, përveç rrezikut të shfaqjes së mikrobeve rezistente, mbart rreziqe serioze të efekteve anësore, të cilat shpesh rrezikojnë këtë jetë të pacientit. Dhe nëse antibiotiku është dhënë për të trajtuar një infeksion serioz për të cilin personi ka më shumë të ngjarë të rrezikohet, atëherë përfitimet e pritura tejkalojnë rreziqet e mundshme të efekteve anësore serioze. Sidoqoftë, nëse antibiotiku është marrë pa qenë e nevojshme, siç është p.sh. për të trajtuar një ftohje të zakonshme, atëherë pa ndonjë përfitim të pritur personi është i ekspozuar ndaj rreziqeve serioze.

Rregullat e mëposhtme duhet të ndiqen për të ruajtur integritetin dhe efektivitetin e antibiotikëve dhe për të minimizuar rrezikun e mundshëm të efekteve anësore:

  • Shmangni marrjen e ndonjë antibiotiku vetë.
  • Përdorimi lokal i vajrave ose kremrave që përmbajnë antibiotikë duhet të shmanget, pasi ato gjithashtu rrisin rrezikun e shfaqjes së mikrobeve rezistente.
  • Gjithmonë konsultohuni me mjekun tuaj për çdo temperaturë ose infeksion që paraqisni.
  • Ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj në lidhje me dozologjinë dhe kohëzgjatjen e antibiotikëve që ai rekomandoi.

Mikrobet janë mikroorganizma me përshtatshmëri të jashtëzakonshme dhe infeksionet mikrobike rezistente sot janë një nga problemet më serioze dhe më të vështira.

menu